• Ons dierbaar verleden

  Club
  De Voetbal Vereniging Cabauw is officieel opgericht op 1 augustus 1958. Maar wat is een voetbalvereniging zonder veld? Al vanaf 1957 zijn de initiatiefnemers, de heren Harry Kuijf, Frans Mulder, Jacob van Vliet, Frans Geurts, Dirk Klinkenberg en Gert Vermeulen druk bezig met het zoeken naar een goede locatie. De behulpzame boer J. Faaij is bereid een deel van zijn grond ter beschikking te stellen aan Cabauw. Een stuk weiland, waarbij vier sloten dienst doen als zij- en achterlijnen en de koeienvlaaien vlak voor de wedstrijd nog verwijderd dienen te worden. Toch wil men liever naar het centrum van Cabauw. Na diverse onderhandelingen en gesprekken met eigenaren van stukken land komt er een stuk grond beschikbaar aan de Nicolaas van Catsweg. Een deel wordt gekocht en de R.K. Kerk, met de pastoor als geestelijk adviseur van de Cabauw, wil graag een deel aan Cabauw verhuren. Ook hier loopt niet alles van een leien dakje. Er moeten eerst sloten worden gedempt, alvorens er een bespeelbaar veld van kan worden gemaakt.

  In september 1960 wordt het veld officieel geopend. In de jaren daarna wordt er met veel zelfwerkzaamheden een kantine en een set kleedkamers neergezet. De accommodatie gaat er in de loop der jaren steeds fraaier uitzien. In 1978 wordt het tweede veld opgeleverd.

  De kantine en de kleedkamerset worden in 1988 uitgebreid en opgeknapt. Maar de vereniging blijft doorgroeien. In 1992 komt er een nieuw gedeelte met nieuwe kleedkamers en het parkeerterrein wordt geheel opgeknapt. Als kroon op het vele werk wordt in 2003 met elkaar een prachtige tribune gebouwd.

  In 2017 wordt, na het onmogelijk blijken te zijn om kunstgras te krijgen, een zeer grondige renovatie van het trainingsveld met vele vrijwilligers gerealiseerd. Ook krijgt ons hoofdveld eindelijk veldverlichting zodat mooie avondwedstrijden ook voor de tribune kunnen worden gespeeld. Het parkeerterrein verhuist naar buiten het complex om de veiligheid voor de leden te verbeteren.

  De oude kleedkamers in het hoofdgebouw worden in twee tranches (2011 en 2019) compleet gemoderniseerd en gelijktijdig wordt er in 2019 een hypermodern ballenhok gecreeerd en is er veel meer opslagruimte beschikbaar. Ook dit is het resultaat van de vele vrijwiliigers en sponsoren die onze club een warm hart toedragen.

  De accommodatie van Cabauw mag met recht een parel in de Lopikerwaard genoemd worden.

  In 2018 is het 60-jarig bestaan zeer uitgebreid en uitbundig gevierd met een ongekend 60-uur voetbal evenement! Vanaf hemelvaartdag tot en met zaterdag is er 60 uur achterelkaar non-stop gevoetbald in diverse vormen en samenstelling. Dit alles eindigde in een fantastische feestavond!

  Bestuur
  In de beginjaren zijn er nogal wat bestuurswisselingen. Ten tijde van de oprichting is Kees van den Hoek voorzitter. Tijdens de eerste ledenvergadering op 11 mei 1959 wordt kapper Harry Kuijf als voorzitter gekozen. Onder zijn voorzitterschap met hulp van voetbalnotabelen als Dirk Klinkenberg, Frans Geurts, Joop van der Hoeven, Frans Mulder, Piet de Roos, Henk Kuijf en Gert Vermeulen worden de eerste stappen gezet in voetballand. In 1964 wordt Gert Vermeulen als voorzitter gekozen. Deze timmerman, die voetbal eet en drinkt, kiest na een korte periode als onbezoldigd trainer van Cabauw voor werk aan de bestuurstafel. Hij houdt de regie over een periode van maar liefst 34 jaar in handen. Onder zijn voorzitterschap is de vereniging tot volle bloei gekomen. Hij wordt daarbij  gesteund door een aantal trouwe bestuursleden. In 1998 neemt Adrie Strien de voorzittershamer over en formeert een grotendeels nieuw en jong bestuur. In 2010 neemt Ton van Beek het stokje over na al eerder andere bestuursfuncties te hebben vervuld. Na 10 jaar legt Ton zijn functie als Voorzitter neer. In 2020 wordt Ton door Bert van Baaren afgelost als voorzitter. Bert is eerder ook al seceretaris en penningmeester van onze vereniging geweest en heeft hiermee dus alle functies van het dagelijks bestuur bezet. 

  Voetbal
  De V.V. Cabauw start in 1958 in de Utrechtse Bond. In de beginjaren blijft succes nog uit, maar er wordt wel gevoetbald tegen roemruchte verenigingen als Velox en UVV. In 1970 wordt door het eerste elftal een kampioenschap behaald in de 2e klasse. Met ingang van het seizoen 1978/1979 gaat Cabauw spelen in de gecombineerde Goudse/Leidse afdeling. Na aan seizoen splitst afdeling Gouda zich af, zodat er alleen nog maar gevoetbald hoeft te worden tegen verenigingen uit de regio. In 1989 speelt het eerste elftal in Oudewater een beslissingswedstrijd tegen Schoonhoven om het kampioenschap in de toenmalige onderafdeling. Deze gaat met 0-2 verloren, maar in 1994 is het wel raak. Het kampioenschap wordt behaald en promotie naar de 4e klasse KNVB volgt. In 1999 promoveert Cabauw via de nacompetitie naar de 3e klasse en in 2001 haalt Cabauw de kampioensschaal binnen. In de 2e klasse wordt twee seizoenen in de onderste regionen meegedraaid en in 2003 volgt degradatie naar de 3e klasse. Helaas blijft niets Cabauw bespaard, want er volgt direct een degradatie naar de 4e klasse.

  In 2016 promoveert ons eerste onder leiding van de ambitieuse trainer Richard Mank weer terug naar de derde klasse!

  Na een aantal jaren er in geslaagd te zijn om ons in de derde klasse te handhaven, is na ampele overweging en besluitvorming in een Algemene Leden Vergadering besloten om in het seizoen 2019-2020 over te stappen naar de zaterdag. Hierdoor zijn er weer de ouderwetse derby's tegen de clubs uit de omliggende dorpen met veel publiek en gezelligheid. Tijdens het vorige seizoen moest er door middel van nacompetitie voor degradatie hard om gestreden worden, maar ook in seizoen 2023-2024 speelt onze herenselectie 4e klasse. 

  Bijzonder aan onze club is het grote aantal meisjes/dames dat al sinds jaar en dag, maar zeker de laatste jaren bij onze club speelt.  Bij de senioren en in de jeugd zijn er in elke leeftijdscategorie wel 1 of meerdere meidenteams. Dit komt de sfeer op de club zeker ten goede! Naast de sfeer zijn er ook goede prestaties geleverd door ons eerste damesteam. In 2016 werden zij na 27 jaar eindelijk weer kampioen (4e klasse). Dat smaakte naar meer want ook in 2017 (4e klasse) en 2018 (3e klasse) eindigden onze meiden bovenaan de ranglijst aan het einde van het seizoen. Na een aantal jaar 2e en 3e klasse gespeeld te hebben, zijn zij in seizoen 2023-2024 weer teruggekeerd in de 4e klasse, na het samengaan van het eerste en tweede damesteam.